Geluid als middel om te ontspannen en te helen. Stemvorken = Fonoforese

Geluid heeft een genezend vermogen. Dat was al bekend in de Griekse Oudheid. Toen werd muziek en geluid gebruikt om mensen met psychische stoornissen te kalmeren en te genezen. Geluid werd ook gebruikt om strijdtroepen te inspireren voor de strijd, denk aan trommels en trompetten, om ongewenst kwaad af te weren. Maar hoe beïnvloedt geluid ons lichaam precies?

Alles is trilling en harmonische trillingen helpen harmonie te herstellen wanneer ergens de balans verstoord is. De wetenschap komt steeds meer tot deze conclusie. Het is eigenlijk een wonder dat we de dingen om ons heen zien als vaste objecten. Een tafel als een tafel en een stoel als een stoel.

Trillingen kunnen wij als mens waarnemen op allerlei verschillende manieren. Dit is afhankelijk van de frequentie, dus hoe vaker en sneller, de deeltjes trillen of de golf beweegt.

Mensen kunnen trillingen horen tussen ongeveer 18 en 18.000 hertz. Wat we kunnen horen is maar een fractie van al het geluid dat bestaat. Eigenlijk produceert iedere golfbeweging geluid, maar afhankelijk van onze zintuigen kunnen we dit al dan niet horen. Het verschilt ook van persoon tot persoon, de leeftijd speelt ook een  rol maar verschilt ook nog eens tussen mens en dier. Dieren horen vele malen beter dan mensen.

Over geleiding

Geluidsgolven hebben een medium nodig om zich door te verplaatsen. Meestal is dat de lucht. Maar hoe vaster het medium wordt des te beter het wordt geleid. Wij bestaan uit ruim 70% water en zijn daardoor perfecte geleiders. Daarom kan deze therapie ook zo effectief zijn. Daarnaast als we een stemvork op een harde ondergrond, b.v. een bot (nog vaster in vorm) plaatsen vormt ons hele lichaam een klankkast en kan de klank tot diep in ons lichaam doordringen.

De bekendste trillingen waar iedereen mee bekend is, is geluid en dan met name muziek.

Muziek en in zijn algemeen klanken kunnen iets magisch hebben. Ze zijn grenzeloos en tijdloos en kunnen je uit het niets diep raken. Ieder herinnert zich wel een liedje of melodie waar je diep door geraakt bent. Soms heb je behoefte aan harde muziek en soms aan zachte. Geluid, dus trillingen, worden ook wel gezien als brug tussen lichaam en ziel.

Het werken met trillingen kun je o.a. doen met stemvorken.

Met een  stemvork, die heel precies op een bepaalde frequentie is afgestemd, maar ook van verschillende materialen gemaakt kan zijn, kan ik heel precies de frequentie richten op een bepaalde pijnplek of blokkade in het lichaam. Een ander woord voor het werken met stemvorken is toonpunctuur.

Tijdens een behandeling met een stemvork resoneren de cellen in ons lichaam mee met de trilling / geluid. De stemvorken, waarmee wordt gewerkt, geven natuurlijke trillingen door die ons lichaam herkent als harmonieus. Hierdoor zal dat wat geblokkeerd was weer in zijn oorspronkelijke, harmonieuze trilling terecht komen. Met als gevolg dat we ontspannen op alle lagen, lichaam geest en het energieveld. En dat resulteert in een algeheel welbevinden zodat we ons weer gezond, vitaal en ontspannen kunnen voelen.

Sinds enige tijd gebruik ik naast de Bowen / Emmett therapie ook de Fonoforese in de praktijk.

Bij veranderende processen kan een sessie ontspannend en ondersteunend werken.

Het lijkt voor spieren bijvoorbeeld vrijwel onmogelijk om onder de invloed van bepaalde frequenties hun spanning vast te houden. De spieren en het gehele weefsel ontspannen zich. Ook in het buitenland zijn er goede resultaten geboekt met fonoforese.

Wanneer ik, tijdens een Bowen behandeling, bemerk dat een plekje of gebied moeilijk ontspant dan plaats ik een stemvork op deze plek.

Ook kunt je kiezen voor een behandeling die alleen met stemvorken wordt uitgevoerd. *let wel deze wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Fonoforese kan ondersteunend zijn bij tal van klachten.

  • Burn-out
  • Energie opbouwen
  • Herstel na een herseninfarct (ter ondersteuning)
  • Knie-klachten
  • Langdurige verkoudheid en holte-problemen
  • Nervositeit
  • Pijnklachten
  • Slaapproblemen
  • Spanningen
  • Buikklachten

Deze behandeling werkt erg lang na, je voelt je dus lang relaxed en ontspannen. Het brengt lichaam en geest en de energiehuishouding in balans.

Er hoeft dus niet perse een klacht aanwezig te zijn om met stemvorken behandeld te willen / kunnen worden.

Prachtig voorbeeld. Wat geluid doet met zand. Aan het eind is de piep zeer hoog. zet je geluid dan wat zachter.

*nb. De Fonoforese behandeling, als apart consult, komt niet in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar.

 


Gezondheidspraktijk Ouder-Amstel is gevestigd in Ouderkerk aan de Amstel en goed bereikbaar vanuit Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp, Abcoude, Mijdrecht, Diemen en Weesp. Een goede keus als het gaat om Myo Fascia Behandeling, Bowen / Emmett Therapie, Spiertesten, Kinesiologie, Voedingsadvies, Fonoforese, Schussler zouten, Energetische ondersteuning middels bloesemdruppels, Bachbloesem, Yana, Coaching, Lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, verminderen van stress, pijnbestrijding, rugklachten, pijnlijke schouders, tenniselleboog, pijnlijke knieën, astma, ademhalingsproblemen, long covid longen, hooikoorts, hoofdpijn, stofwisselingsproblemen, darm problemen, nier problemen, slaapproblemen, ontspanning, Burn-out, Littekenbehandeling, herstel na operatie, energiek, fit, in balans en bedplassen bij jonge kinderen.