Myo Fascia Behandeling

Sinds ik in 2005 met de Bowen Therapie in aanraking ben gekomen ben ik letterlijk “aangeraakt” door de fascie en alles wat dit mooie systeem omvat.
Ik ben mij steeds meer gaan toeleggen op de behandeling van de fascie.

Fascia is het drie dimensionale bindweefsel welke net als bloedvaten, zenuwen en het lymfesysteem een continu geheel vormt in het menselijk lichaam. Het beweegt, heeft een geheugen en het is het deel van het menselijk bindweefsel waarin spanning kan worden opgebouwd en het doordringt en omringt alle organen, spieren, botten, zenuwvezels en zit zelfs in bloedvaten.

Fascia bedekt, integreert en verbindt alle structuren in het lichaam, inclusief al het vocht om iedere cel.
Dankzij de “Extra Cellulaire Matrix” functioneert je lichaam.
Deze drie demensionale interactieve omgeving ondersteunt en communiceert met de cellen over de biochemische en mechanische veranderingen in en om hen heen. De Extra Cellulaire matrix zorgt voor het transport van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen in en uit de cellen.
het is ook de omgeving waar de gevoelszenuwen aanwezig zijn en hun werk doen.
(Bordoni B, Simonelli M,2019)

Onderzoek heeft aangetoond dat de fascia zelfstandig, net als een spier, kan ontspannen en samentrekken. De myofascia speelt volgens deze inzichten een belangrijke rol in de mobiliteit en stabiliteit van gewrichten.
Als gevolg van lichamelijk trauma, een slechte houding of psychische stress, kan dit bindweefsel plaatselijk verstarren waardoor de natuurlijke bufferwerking ervan wordt verstoord.
Myofascia release is erop gericht om met behulp van verschillende technieken deze fascia te laten ontspannen en zijn normale structuur terug te brengen.  

De, positieve, resultaten gaven mij iedere keer weer de motivatie en de overtuiging dat hierin de kern van de mens en zijn functioneren, lichaam en geest, verbonden zijn.

Ik heb inmiddels veel bijscholing en opleidingen gedaan en integreer deze in mijn behandeling.
Ik zou mijzelf eerder als Myo Fasciale Behandelaar betitelen dan als Bowen/Emmett therapeut.

Voorbeeld van de Fascie

De Bowen Techniek

Pijn door spanning, stress of trauma weerspiegelt zich in fascia / bindweefsel!

Onder stress verstaan we niet alleen psychische stress.
Een trauma, ongeval, sportblessure of RSI vertaalt zich ook in stress in fascia.
Ook een, in het verleden of recent, doorgemaakte operatie vertaalt zich naar verstoring in de fascialagen.bron.M.Nys

Het ononderbroken karakter van de fascia draagt bij tot de eenheid van het lichaam, maar verklaart eveneens waarom een probleem in een bepaald deel van het lichaam secundaire problemen op een andere plaats kan veroorzaken. Het soepele evenwicht van de fascia is zeer gevoelig voor fysisch, psychische of biologische agressie. Zeker als dit vaker voorkomt. Er treedt een verkramping op en de fascia verkort. Dan verkrampen als, een soort cascade, spieren en bloedvaten en de bloedvoorziening raakt in het gedrang, dit is de basis voor ontsteking en pijn. Maar ook de andere functies in het lichaam raken verstoord. Spijsvertering, bloeddruk en bewegingspatroon.

De Bowen Techniek of Bowen Therapie is een uitgesproken holistische behandeltechniek. Het ontspant en daardoor zullen klachten verminderen en verdwijnen. De harmonieuze, soepele beweging, op de huid, die met een rustig ritme, (soms op de ademhaling), door het hele lichaam glijdt, houdt spieren, pezen en bloedvaten soepel, bevordert lymfestroom en darmfunctie. Ze zorgt voor bewegingsvrijheid, comfort en ontspanning. Hoewel een behandeling zacht en rustgevend aanvoelt neemt het lichaam wel degelijk actief deel.
Bij Bowen-therapie zijn korte pauzes tijdens de behandeling belangrijk. Deze pauzes stellen je lichaam in staat om de reacties op de moves te verwerken.

De Bowen Techniek is geschikt voor acute en chronische klachten.
Samen met de cliënt probeer ik te ontdekken waar de klacht vandaan komt. Dit vergt een uitgebreid eerste consult maar dat maakt dat er dan ook gericht behandeld kan worden.

De Bowen Techniek bij zwangeren.
Door de veranderingen in de houding van zwangere vrouwen, door de inwerking van hormonen en door het gewicht van de groeiende baby wordt er veel gevraagd van de rug, buik en bekkenspieren alsook van de ligamenten (banden). Lage rugklachten, bekkeninstabiliteit en andere klachten in dit gebied komen dan ook regelmatig voor.
De Bowen techniek kan ondersteunend zijn tijdens de zwangerschap en je kunt je met behulp van deze techniek voorbereiden en zo een ontspannen bevalling bewerkstelligen.
Wanneer er na de bevalling, zeker wanneer deze minder vlot is verlopen dan gewenst, klachten zijn kan de Bowen en Emmett techniek van onschatbare waarde zijn.
Tom Bowen (1916 – 1982)
Tom Bowen is degene die de Bowen Techniek in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw heeft ontwikkeld. Hij leefde in Geelong, Australië. Na diverse banen als arbeider raakte hij zeer geïnteresseerd in manuele technieken. Hieruit is de Bowen Techniek ontstaan.

De EMMETT Techniek.

EMMETT Techniek is een verbazingwekkend zachte en gevoelige spierontspanningstechniek.
Er wordt lichte druk uitgeoefend op de specifieke EMMETT-punten om pijn en ongemak te verminderen, beweging te verbeteren of gespannenheid en beperkte mobiliteit op te heffen. Daardoor komen interne orgaansystemen en spiersystemen van het lichaam weer in balans en zal de levenskwaliteit verbeteren.

EMMETT Techniek gebruikt de huid als het ware als een touchscreen. Ross Emmett maakte deze vergelijking. Voor het laten starten van een app op een touchscreen is lichte druk nodig, op de juiste plek. Zachte aanraking is genoeg om een activatie tot stand te brengen.

Ons lichaam reageert op een dergelijke manier bij de activatie van de specifieke EMMETT-punten via de huid.

Therapeuten en anderen die EMMETT Techniek gebruiken geven zodoende een impuls aan de fascia die elk orgaan, bot, elke spier e.d. omvat en die impulsen kan doorgeven.

Terwijl de lichte druk op de huid wordt doorgegeven aan de fascia en even wordt vastgehouden, kunnen blokkades loskomen en kan het lichaam in korte tijd het evenwicht hervinden. Het zenuwstelsel geeft de fasciastimulatie door aan het brein, waar verdere verwerking en doorgeven aan andere lichaamsdelen plaatsvindt.

Het resultaat is vaak een direct voelbare positieve verandering in het lichaam. © Emmett Techniek

Wat kan er behandeld worden met de Bowen en Emmett Techniek:

  ontspanning, rug-nek en schouderklachten

  sportblessures / hielspoor

  RSI

  bekkeninstabiliteit

  fibromyalgie

  hoofdpijn, migraine

  astma, hooikoorts, allergieën

  stress die zich uit in lichamelijke klachten

  kinderen en baby’s b.v. darmkramjes, slaapproblemen of bedplassen

  zwangerschaps ongemakken, bekkeninstabiliteit, rugklachten e.a.

N.B.:Bowen is niet bedoeld als vervanging van medisch advies of behandeling. 

Bij twijfel, raadpleeg uw huisarts

Bowentechniek Ouderkerk aan de Amstel

 


Gezondheidspraktijk Ouder-Amstel is gevestigd in Ouderkerk aan de Amstel en goed bereikbaar vanuit Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp, Abcoude, Mijdrecht, Diemen en Weesp. Een goede keus als het gaat om Myo Fascia Behandeling, Bowen / Emmett Therapie, Spiertesten, Kinesiologie, Voedingsadvies, Fonoforese, Schussler zouten, Energetische ondersteuning middels bloesemdruppels, Bachbloesem, Yana, Coaching, Lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, verminderen van stress, pijnbestrijding, rugklachten, pijnlijke schouders, tenniselleboog, pijnlijke knieën, astma, ademhalingsproblemen, long covid longen, hooikoorts, hoofdpijn, stofwisselingsproblemen, darm problemen, nier problemen, slaapproblemen, ontspanning, Burn-out, Littekenbehandeling, herstel na operatie, energiek, fit, in balans en bedplassen bij jonge kinderen.